woensdag 27 februari 2013

Verwachtingen


Na een tof weekendje thuis, moest ik terug naar Venlo. De maandagmorgen om 7u begon de werkdag opnieuw, dus ben ik de zondagavond al teruggekeerd.

De maandagmorgen was 1 van de eerste taken die ik moest doen de af te graven hoeveelheid grond berekenen voor het vervangen van de sluiskolkwanden. Die berekening was al gemaakt door de werkvoorbereiders, maar Ruud dacht dat er meer was. Hij vond het een eerder kleine hoeveelheid. Toen ik het opnieuw had uitgerekend, kwam ik op min of meer dezelfde hoeveelheid.
De dagplanning van de prefabelementen van de kolk heb ik ook gecontroleerd. Ik moest ook zorgen dat ik deze begreep.

De volgende dag zette ik mijn voorbereidend werk voor de kolkwanden verder. Het eerste wat ik opstelde was een afroepingsstaat voor de prefabelementen en de wapening achter de prefabelementen.
·                     Afroepingsstaat = Lijst waarop te vinden is op welke dag welk materiaal nodig is


Wandknijper
Volgend op de afroepingsstaat moesten de benodigde betonstorten bepaald worden. Om deze te bepalen maakte ik eerst een tekening met afmetingen in Excel, zodat ik formules kon gebruiken. Het voordeel was dat bij verandering van de waarde op de tekening alles zou mee veranderen als ik hierin gemist was of als er iets zou veranderen. Als deze tekening af was, kon ik beginnen aan de betonstorten. Ik begon aan de Oostzijde...
Ruud vertelde me dan ook dat ik de prefabwanden zou voorbereiden en erna in de praktijk zou doen. Dit valt perfect binnen de periode van mijn stage!
Er moesten ook enkele dingen besteld worden. Hiervoor stelde ik ook de lijst op.


Marius en At die trap maken
Woensdag deed ik verder waarmee ik begonnen was de dag ervoor. Ik heb dan de betonstorten aan oostzijde afgewerkt en ook westzijde en middenhoofd opgesteld.
Toen ik over de bouwplaats liep, heb ik de kraangrijper of -tang (ik weet exacte naam niet) gezien waarmee de bestaande wand afgebroken zou worden. De voorbereidingen voor de wanden werden al volop genomen. At en Marius waren al bezig met trappen te maken om te plaatsen op het talud. Zo zal men zonder ongelukken de bodem van de taluds kunnen bereiken.
Aan het benedenhoofd werd er ook volop vloer uitgebroken.


Vloer benedenhoofd uitbreken
Het kwelscherm van het bovenhoofd werd volledig vrijgemaakt donderdag. Er werden nog enkele stempels verwijderd uit de kolk.
Ruud zei me dat ik, aangezien ik foto's maak voor mijn stage, elke donderdag enkele overzichtsfoto's moest maken. Hiervoor moest ik ook bovenop de stuw gaan staan, want daar kan je enkele luchtfoto's nemen. Ik kan bevestigen dat je daar mooi uitzicht over de bouwplaats hebt!!
Ik heb opnieuw een incidentenrapport moeten maken. Ik heb de planning waarop staat wanneer welke elementen worden geprefabriceerd vergeleken met de planning van het plaatsen van de elementen.
Het benodigde aantal bolders heb ik bepaald, zodat ik kon bekijken als er genoeg besteld waren.
  • Bolder = Element waaraan boten zich kunnen vastleggen

 De plannen van de voorhaven heb ik ook eens bekeken, maar dit was meer zodat ik er ook van op de hoogte was, dat ik het principe begreep.

Overzicht bouwplaats

Het einde van de week was er terug sneller dan verwacht. Dit was ook de laatste dag dat ik met Niek zou werken. Niek had een ander werk toegewezen gekregen. Aangezien ik er de maandag niet zou zijn, omdat ik een examen ging inkijken, was het onze laatste dag samen.
In de voormiddag kreeg ik het uitvoerdersverslag van de dag ervoor. Ik moest dit lezen zodat ik ook op de hoogte was. Toen ik daarmee klaar was moest ik de materialen berekenen voor de voegen.
Ruud en ik zijn 's middags naar het kantoor in Tegelen geweest om met Bianca te overleggen over de wanden. Toen kreeg ik ook een laptop van Heijmans. Er werd naar de frituur gegaan om 'friet' te halen. Helaas had ik geen honger meer, omdat ik onderweg naar het kantoor mijn boterhammetjes had opgegeten. Toen we terugkwamen op de bouwplaats, zagen we dat de kraan om de damwanden te trillen defect was. De damwand kon dus niet geplaatst worden...

zondag 24 februari 2013

Krokus en carnaval



Als student in Aalst moet je carnaval in Aalst meegemaakt hebben! De mensen die in Nederlands Limburg wonen, hebben net zo'n verplichting. Het gevolg daarvan is dat er zich veel mensen hadden afgemeld, zowel maandag en dinsdag als de volledige week.
Een verschil tussen carnaval in België en Nederland is, dat het carnaval in Nederland al de vrijdagavond begint. Het duurt dus nog 2 dagen langer dan in België... Helaas heb ik van het carnaval niets meegevierd doordat ik nog niemand kende en de optocht – zo heet een stoet in Nederland - kon ik in Tegelen niet zien, want deze werd de maandag georganiseerd toen ik moest werken.

Stempels sluiskolk verwijderen
De werkweek begon de maandagmorgen met zeer weinig volk. Best dat er nog wat mensen van buiten Limburg en in mindere mate uit Brabant komen. Carnaval wordt namelijk vooral in Limburg en Brabant gevierd. Ruud was er deze week niet, dus moest ik het deze week doen met Niek.
De maandagmorgen moest ik beginnen met werkinstructies en –plannen en het keuringsplan van de damwanden te bekijken. Door het aanhoudende vriezen was de waterstandleiding bevroren. Deze moest worden ontdooid. Enkele stempels die in de sluiskolk zaten, werden verwijderd met een statische kraan. We verwijderden de loopbrug over de sluiskolk.
De stuw was teruggeplaatst de maandag. Het water was intussen voldoende gezakt.

Dinsdagmorgen ben ik naar het kantoor in Tegelen geweest, waar ik geluk had dat er iemand aanwezig was! We hadden zout nodig voor het geval het opnieuw begon te vriezen.
Dinsdag werden er ook damwandplanken geplaatst aan het bovenhoofd. Er lag puin in de bodem van het hoofd waardoor dit eerst moest verwijderd worden.
Ik moest in de namiddag het ordenen van de plannen afwerken en een bundel van de onderaannemer van transport en kranen maken. Hierin stond er een checklist over welke kraan of transportvoertuig benodigd is en eigenschappen over deze.

De volgende dag was het een meer "papier" dag. Ik heb woensdag vooral toolboxen gelezen, deze staan op de server van Heijmans. Samen met Niek heb ik een werkplaatsinspectie gedaan. Dit houdt verschillende elementen in: orde en netheid, bedrijfshulpverlening, milieu, machines en gereedschap,... Naar aanleiding hiervan ben ik begonnen met de opmaak van een lijst met herkeuringsdata van elektrisch gereedschap en brandblussers.
De meeste mensen die verlof hadden zijn ook terug begonnen woensdag. Enkel Ruud was er heel de week niet.

Map leveringsbonnen
Net als woensdag was ook donderdag een papierdag. Ik heb de lijst met herkeuringsdata afgewerkt en een map met leveringsbonnen gekopieerd, een echt kl***werk!! Het ergste daarvan was dat de blaadjes zo'n dun papier waren dat bij het kopiëren constant vastzat. Als ze gekopieerd waren moest ik ze ook allemaal controleren en ervoor zorgen dat alles erin zat! Normaal moest die ook nog weggevoerd worden, maar er was niemand aanwezig waar die moest geleverd worden.

De laatste dag van de week is er nog een incident gebeurd met een kraan. Hiervoor moest een incidentenrapport opgesteld worden. Dit was iets dat ik moest doen. Ik moest ook de werkplekinspectie afwerken. Hiervoor moest ik het kraanboek van de graafkraan bekijken en de keuring van de hijsmiddelen van de verreiker. Er moesten ook nog sorteerbordjes op de containers geplaatst worden.




Eerste werkweek


Werk


Bouwplaats
Maandag 4 februari meldde ik me op de keet, zoals afgesproken met Peter. Er moesten eerst nog wat praktische zaken afgehandeld worden: nog wat papieren invullen, een introductie toolbox over de werf, mijn kledij en ik moest nog een veiligheidspasje krijgen om op de werf te mogen. 
·                     Toolbox = Veiligheidsregels over een bepaald onderwerp
Na deze praktische zaken begon het leuker gedeelte, eerst een rondleiding, vervolgens heb ik wat draaiboeken bekeken om meer te begrijpen over de werf.
·                     Draaiboek = wat te doen in bepaalde situatie
De dinsdag ben ik naar de belastingsdienst in Eindhoven geweest. Om in Nederland te werken heb je een Sofinummer nodig. Dit was iets dat ik iets te laat had ontdekt, waardoor ik nog geen had toen ik begon... Maar dit was totaal geen probleem!! Doordat de belastingsdienst maar opengaat als er al volop gewerkt wordt, heb ik voor het halen van mijn Sofinummer enkel de plannen van het boven- en benedenhoofd, de deuren aan stroomop- of afwaartse zijde kunnen inkijken.
In de algemene info heb ik kort uitgelegd dat de sluis ontruimd moet worden bij te hoge stroomsnelheden. Dit was dit gebeurd de week voor ik begon. Het materiaal moest dus teruggeplaatst worden. Hieraan heb ik wat meegeholpen toen ik terugkwam van Eindhoven. Ik moest onder andere helpen om een brug over de sluiskolk terug te plaatsen, loopbrug afbreken en de werfelektriciteit plaatsen met Marius.

Keet bouwplaats

De werkinstructies van boven- en benedenhoofd bekeek ik de woensdag. Ik zou dan ook moeten kijken als de uitvoering zo werd gedaan als beschreven. Samen met At, Marius en Ben (werkt bij onderaannemer GMB) heb ik nog wat moeten helpen op de werf, zoals de werfkeet op de bouwplaats terugplaatsen en loopplanken leggen, zodat je niet tot aan je enkels in de modder zit.
Aan het bovenhoofd werden er ook damwanden ingetrild.

De volgende dag moest ik 's morgens de stelcomplaten op de bouwplaats tellen. Dit zijn betonnen platen van 2000x2000x150. Deze stelcomplaten waren nodig om de vloerwapening te maken. 's Avonds moest ik het aantal stelcomplaten bepalen die nodig waren om de wapening te maken. Zo kon worden bepaald hoeveel stelcomplaten nog besteld moesten worden. Er is ook een man van ACTA gekomen. Dit is een extern veiligheidsbureau die de veiligheid controleert op de werken van Heijmans door hun ISO-certificaat. Die controle gebeurt maandelijks.
De tekeningen lagen er ook nog niet geordend bij. Ik moest al beginnen om dit te ordenen.


Oliescherm met bellenscherm rechts

Die nacht sneeuwde en vroor het. Het gevolg was dat ik samen met At de looppaden sneeuwvrij moest maken. Vervolgens controleerden we het bellen- en oliescherm, we plaatsten hekkens en braken een loopbrug af. 's Middags kregen we na het eten een toolbox. Dit wordt maandelijks georganiseerd. Als dit alles gedaan was, moest ik verder doen met het ordenen van de plannen. Hiermee was de eerste week afgelopen en ik moest vaststellen dat de tijd zeer snel voorbij ging!!

dinsdag 19 februari 2013

Begin zoektocht

Terras bij kamer 

Op 30 november 2012 kreeg ik de bevestigende mail dat de stageplaats bij Heijmans gekend was. Mijn stageplaats was een sluis in Belfeld.  In de mail stond ook het telefoonnummer van de hoofduitvoerder van het project, Peter. Dhr. Peters was enkel verantwoordelijk voor het zoeken van een stageplaats. Ik moest de hoofduitvoerder zelf contacteren om verder af te spreken. Ik belde dezelfde dag nog naar Peter. We maakten een afspraak voor 18 december.

Na de bevestiging van mijn stageplaats heb ik mijn kotbazin gezegd dat ik op Intenationale Stage ging. Mijn kot was dus ook opgezegd voor het 2e semester.



Kamer 
17 december vertrok ik naar Tegelen, waar het bureau voor het project gelegen is. Toen ik daar kwam, gaf Peter me eerst wat algemene uitleg over het project. Hij meldde me dat het project 2 sluizen omvat, namelijk deze van Belfeld en deze in Sambeek. Peter zei wat er van me verwacht werd. In het begin zou ik de uitvoerder moeten volgen en mettertijd zou ik zelfstandig mijn tijd moeten kunnen nuttigen. Ik moest ook mijn schoenmaat en mijn maat van mijn jas geven voor kledij die ging besteld worden voor me. Die dag kreeg ik ook de naam van de uitvoerder die op de werf aanwezig was en me zou moeten begeleiden, Ruud. We hadden al afgesproken via de telefoon dat ik zou beginnen op 4 februari, de maandag na mijn examens. Ik moest me dan om 7u 's morgens in de keet melden.
Toen ik die dag terugkwam uit Nederland, had ik een mail gekregen dat de stagecontracten op school lagen om te ondertekenen. Er waren 3 exemplaren: 1 voor mij, 1 voor Heijmans en 1 voor school.


Kamer
Mijn volgende stap was het zoeken van een kamer. Ik had wel bepaalde eisen. Ik had al 2,5 jaar op kot gezeten, dus ik wist wat ik persoonlijk belangrijk vond. Ik wou een kamer van minimaal 12 m2, maximum budget van 300€ en een propere keuken en badkamer. Er moest internet aanwezig zijn. Ik wou ook graag zo dicht mogelijk bij mijn werf verblijven, tot op maximum 15 km. Als ik verder zou zitten zouden mijn verplaatsingskosten te hoog zijn... Ik zocht op internet enkele websites waar je een kamer kon huren, Kamertje.nl, kamernet.nl,... Ik vond uiteindelijk de meeste en de beste kamers op kamernet. Het was enkel jammer dat er 20€ moest betaald worden om te kunnen reageren. Ik heb dit gedaan om direct te antwoorden en af te spreken voor enkele kamers. Ik heb dan uiteindelijk een afspraak gemaakt met 2 huisbazen op 8 januari, eentje in Venlo en eentje in Tegelen. Ik heb dan naar mijn gevoel de beste kamer gekozen. Iets waar ik ook rekening mee gehouden heb, wat ik aanvankelijk niet deed, was met mijn huisgenoten. Bij die dat ik niet gekozen had, waren er maar 3 kamers en er was er maar 1 verhuurd, aan een Indiër. Die Indiër was ook een uitwisselingsstudent die nog moest beginnen. In het huis dat ik verblijf, zitten er ook Nederlanders.

Keuken
Hiermee was de praktische regeling gedaan. Nu kon ik me volop concentreren op mijn examens en de mentale voorbereiding op mijn stage.