maandag 10 juni 2013

Drukke bouwplaats

Het is intussen al een hele tijd geleden dat ik nog eens een bericht geplaatst heb. Er is dan ook al veel veranderd op de bouwplaats. Er is op alle fronten (voorhavens, hoofden en kolk) veel gebeurd. Ik zal net als vorige keer een opsplitsing maken tussen de hoofden en de kolk.

Bovenhoofd

Storten onderwaterbeton bovenhoofd
De wapeningskorven waren de vorige keer al geplaatst. Toen deze geplaatst waren, moest de vloer (800m³) gestort worden. Dit werd gedaan door duikers, want er stond nog water in de kuip. Het storten duurde tot 21u 's avonds. Daarna kon de evenaarsconstructie verwijderd worden en werd er nog een stuk bijgestort aan de oostzijde.
Er werd een filterinstallatie geplaatst om het proceswater te zuiveren van in de damwandkuip.




Damwandkuip met mantelbuizen,
stekken en kist
Het kwelscherm kon niet afgebrand worden door de vistrap, dus moest er een opstort gedaan worden. Toen dit af was, kwamen de lassers terug om het stempelraam af te werken. Na deze afwerking werd de kuip leeggepompt en een gespecialiseerde firma verwijderde het slip.
Toen konden er stekken geboord worden waar nog een opstort zou gedaan worden op de vloer. Die opstort is de aanslag van de deur. Deze stekken moeten de afschuiving tegengaan.
Trekankerpalen bovenpand
Toen deze afgewerkt waren, kon de bekisting van de opstorten en de mantelbuizen geplaatst worden. In afwachting van het storten van deze opstorten, werd er al begonnen aan de bekisting van de wanden.
In het bovenpand zijn intussen ook de damwanden aangebracht. Nadat deze damwanden werden aangebracht, moesten er trekankerpalen in geboord worden.
  • Bovenpand = Voorhaven bovenhoofd

Benedenhoofd

De damwandkuip van het benedenhoofd is gebaggerd. De gebaggerde grond werd in het benedenpand gedaan. Vervolgens deed de kraan de gebaggerde grond van het bovenhoofd er ook bij in het benedenpand. Toen de baggerkraan klaar was kon er net zoals bij het bovenhoofd begonnen worden met de ankerpalen te boren. Toen dit afgewerkt was, zijn deze ankerpalen ingemeten. Dit was nodig zodat de wapening van de vloer kon worden gemaakt en dat de uitsparingen in de vloer voor de ankerpalen op de juiste plaats waren aangebracht. De wapening voor de vloer is afgewerkt, net als de evenaarsconstructies. De vloeren zullen dus maandag en dinsdag geplaatst worden.
Aan de buitenzijde van de damwandkuip zijn de gordingen voor het stempelraam ook aangebracht. Toen deze werden aangebracht, werd er een brug over gemaakt.
Aan de voorhaven werden er nieuwe damwanden aangebracht aan de oostzijde. Toen deze geplaatst waren, zijn er ook ankerpalen aangebracht, zodat deze door de belasting van de grond zou blijven staan.
Aan de oude damwanden die blijven staan in het benedenpand, werden de houtengordingen vervangen.

Kolkwanden

Kop kolk met bekisting
Aan de wanden werd er sinds het vorige blogbericht ook al vanalles gedaan.
Het waterpeil stond ook 1 à 2 weken boven NAP +12m. Dit wil dus zeggen dat het waterpeil boven het dak van het omloopriool stond. Het stond zelfs even op NAP +12,80. Hierdoor liep het plaatsen van elementen, storten van voeten en vlechten van wapening van de voeten 1 week vertraging op.
Afgewerkte wand kolk met
dichtgemaakte gaten en
bitumenband
Alle elementen zijn geplaatst met uitzondering van 3 elementen. Bij 1 element zijn de hijspunten krom getrokken bij het hijsen en 2 andere elementen zijn teruggekeerd naar Bestcon, omdat de oude wand een stuk moet weggefreesd worden. De wapening van de elementen is ook al geplaatst t.e.m. de 3e fase. Enkel aan de westzijde tussen midden- en bovenhoofd moet deze nog geplaatst worden. De stort van de betonvoeten is door het hoog waterpeil even stilgelegd, waardoor de storten van de wand op gelijke hoogte zijn van de stort van de voet. Deze zitten beide aan de westzijde tussen midden- en benedenhoofd. Volgende week zal er van maandag t.e.m. donderdag beton gestort worden in de voet. Hierdoor zal dit over een 2-tal weken afgewerkt zijn.
Na het ontkisten en afwerken van de wand volgt het aanvullen van de wanden. Dit gebeurt logischerwijs in de volgorde van het storten, maar na het aanvullen van de oostzijde van midden- tot bovenhoofd, werd eerst een moot aan de oostzijde en de tegenoverliggende moot aan de westzijde aangevuld tussen beneden-en middenhoofd. De reden hiervoor was dat de brug moest verplaatst worden, omdat ze het middenhoofd zullen slopen, waar de brug overheen lag.
De duikers zijn ook bezig met het bevestigen van de bekisting voor het storten van de wand onder de zaagsnede, waar deze is weggefreesd.
Mijn taak bestaat er vooral in om te controleren of alles klaar is voor het storten, het uitrekenen van te bestellen beton, zorgen dat alles klaar is voor het aanvullen, ergens bijspringen om te helpen als het nodig is…

Varia

Steigervloer en dekzerken aan stortzijde
wand hoofden
Noord-Zuidlijn Amsterdam
Heijmans Civiel organiseert 2 maal per jaar een terugkomdag voor de stagiairs en afstudeerders. Deze vond plaats op donderdag 6 juni in Amsterdam. Heijmans heeft daar een deel van een werk wat al 6 jaar duurt, de  Noord-Zuidlijn. We kregen daar eerst wat uitleg over Heijmans en de werking en vervolgens een rondleiding  door de stagiairs die daar zitten.






Perikist wanden hoofden
Ik ben ook eens naar Sambeek geweest. Het eiland in Sambeek is veel groter en er is een andere volgorde van werken. In Sambeek was er al begonnen met het wapenen van de wanden van het benedenhoofd die eerst werd gedaan.

Intussen heb ik ook mijn VOL-VCA afgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten